acuarela
“… arta de a crea”
Arte plastice – pictura – acuarela
Acesta componenta a metodei presupune manifestarea libera si degajata a psihicului, a trairilor si acumularilor interioare, care se exteriorizeaza prin pictura in acuarela (tehnici de apa, accesibile tuturor).
Copiilor le place sa se joace cu culori, si sa creeze ei insisi “ceva”, desenele si picturile acestora fiind probabil printre primele “creatii” din viata lor. Tehnica acuarelei presupune “unelte” extrem de simple, la indemana oricui, dar dezvolta o tehnica speciala si spectaculoasa, imbogatita in sute de ani. Pentru copii, ideea de a se juca cu apa si pigmenti, de a folosi transparentele acelea colorate, suprapunerile dintre ele, incercarea de a reconstrui pe o hartie lumea inconjuratoare sau propriile fantezii si viziuni, este o provocare si o placere inegalabila totodata.
Acuarela permite o tratare libera, lejera, fiind extrem de facila copiilor si, in acelasi timp, spectaculoasa in fluiditatea ei. Invatarea unor tehnici diferite (fuziune, stropire, straturi successive, decolorare) si combinarea cu tehnici de creioane colorate si pasteluri pot mari gradul de spectaculozitate, oferind mereu noi modalitati ingenioase de combinare, de asumare a unor optiuni cromatice, de explorare, de placere, dar fara teama de a gresi, fara frustrarea unui esec sau a unei pierderi.
O hartie poate fi, pentru un copil, o suprafata pe care sa se simta extrem de liber sa incerce absolut orice vrea, sa construiasca orice ii vine in minte, sa-si transpuna imaginatia intr-un mod debordant si fara oprelisti. Hartia nu se va supara, nu-l va certa, nu-i va spune copilului ca asa ceva nu este posibil, ca legea gravitatiei trebuie respectata, ca soarele nu este verde, sau ca oamenii nu merg pe tavan. Dimpotriva, imaginatia acestuia trebuie doar ghidata si ajutata sa se manifeste.
Acuarela este un mod de exprimare, prin care putem exersa imaginatia copiilor, aceasta tehnica a picturii ajutandu-i totodata sa-si exteriorizeze eventualele tensiuni.
De ce trebuie copiii sa picteze?
– temele abordate completeaza programa scolara si dezvolta abordari ingenioase permitand imaginatiei si talentului fiecaruia sa se manifeste liber
– metodele de abordare sunt euristice, incercand sa formeze o atmosfera stimulatoare, de creatie si de descoperire, de deconectare, de exprimare libera a sentimentelor si ideilor
– limbajul plastic studiat in clasa se imbogateste castigand noi valente, iar capacitatea de creatie, atat de necesara in orice domeniu al vietii, este calauzita prin armonie, estetica si frumusete
– calitatile care se dezvolta prin acest curs sunt de curaj al creatiei, de exprimare si constientizare a propriei personalitati fata de viziunea altora. Interpretarea si viziunea diferita a aceluiasi model real, ne diferentiaza, iar fantezia si imaginatia ne ofera libertatea deplina
Acuarela dezvolta: imaginatia, armonia cromatica, creativitatea, simtul estetic, cunoasterea si reprezentarea formelor, increderea in sine, libertatea de exprimare la inceput prin desen si culoare, curajul manifestarii propriei viziuni.
Fotografii de la cursul de acuarela:
Fotografii de la cursul 2: