teme educationale

Echilibru … de Andi

In karate unul dintre principiile de baza pe care il inveti este cel al echilibrului. Un corp intr-o pozitie stabila, iti ofera forta in atac, explozie in lovitura, rezistenta in defensiva, siguranta in procedee… “Inainte de a sti sa lovesti cu piciorul, trebuie sa stii sa te tii pe picioare” – se spunea parca intr-un film.
In GO, partida este o lupta in care fiecare incearca sa mentina echilibrul fata de adversar, pana la un moment in care crede ca poate face o miscare “decisiva” care sa-i aduca victoria. Fiecare incearca alternativ, sa controleze o parte din tabla de joc, incercand sa nu ramana niciodata “in urma”. Partidele acestea se termina de obicei cu un mic avantaj pentru unul sau altul dintre jucatori.
Si in karate si in Go se spune ca nu poti ataca daca tu nu esti intr-o pozitie stabila…
In artele plastice, in pictura de exemplu, ehilibrul compozitional sau cromatic este un principiu de la care nu abdica nici maestrii. Liniile si suprafetele de culoare dintr-o acuarela iti pot induce o stare de liniste, stabilitate, incredere. Contrastul de complementare, raportul de plin-gol… sunt tot atatea teme in care principiul echilibrului poate fi dezvoltat in mod creativ.

In mod cert, ca adulti, ne creem propriul nostru echilibru ancorat in cateva planuri din viata noastra – multe sau mai putine – in functie de ce ni se pare important in acel moment. Pentru copii, insa, am observat ca este mult mai importanta ideea de diversitate si echilibru. Sistemul lor fizic, mental, sufletesc este mai fragil, are nevoie de exercitiu si informatii din toate zonele, pentru a putea face aprecieri si comparatii, pentru a se construi in mod armonios. In mod firesc copiii trebuie sa faca o miscare fizica cat mai completa, sa-si folosesca mintea prin solicitari diverse, sa se relaxeze si sa se bucure de ceea ce creaza ei insisi lasand fantezia sa se manifeste.

Reflexe …de Andi

O buna parte din viata noastra, si mai ales din primii ani ai acesteia, presupune invatarea – acumularea unor cunostinte folositoare, pe care apoi sa le putem aplica in activitatile noastre de zi cu zi. Procesul de invatare presupune si crearea unor reflexe corecte, care sa ne ajute sa trecem lejer si rapid peste orice moment dintr-o zi. Ideea spalatului pe dinti, pentru care multi parinti duc lupte grele cu copiii lor, este un exemplu banal al unui demers care creeaza un reflex benefic pentru toata viata. Evident copiii nu constientizeaza importanta acestei actiuni, dar niciun parinte responsabil nu-i va spune copilului ca este o chestiune “optionala”…:) Si toti stim ca dintii sanatosi sunt o infima parte din ce ne dorim pentru copilul nostru.

In karate reflexele care se formeaza sunt extrem de variate. De la a inspira relaxat si a expira cand muschii sunt contractati, de la a bloca instinctiv un atac intr-un mod rapid si eficient la a sti sa cazi pe orice suprafata din orice pozitie, de la a sti cand sa fii relaxat in lupta pana la a-ti folosi energia in mod economic… sunt lucruri la care in timp nu te mai gandesti in mod constient.
In jocul de GO ne formam alte reflexe. Invatam sa calculam o mutare pe care o facem din toate unghiurile posibile, realizam ca orice mutare are intotdeauna un plus si un minus, ne creem reflexul ca o mutare urgenta (care ne asigura viata un grup aflat in pericol) este mai importanta decat o mutare mare (care ne aduce castig), invatam sa cantarim mereu relatia dintre siguranta si profitul pe care il produc piesele puse pe tabla, invatam ca orice mutare trebuie sa aiba cel putin doua scopuri – deci sa fie cat mai eficienta.

Asemanari … de Andi

Pentru cei care au idee catusi de putin despre karate, stiu ca exista doua forme de exteriorizare competitionala: kata si kumite. Un kata inglobeaza o succesiune de tehnici si procedee care formeaza o lupta imaginara cu mai multi adversari. Privitorii apreciaza perfectiunea tehnicii, a poziitiilor, starea de spirit si concentrare a practicantului… Uneori este nevoie de luni sau ani de repetitii pentru a putea executa aproape perfect un kata complex. Este o munca migaloasa de autoperfectionare, de cizelare a detaliilor… dar si a spiritului.
Kumite-ul, in schimb, este forma de verificare prin lupta directa cu adversarul. O lupta in care realizezi intr-un mod realist cat din acumularile tale se dovedesc a fi eficiente cand ai un oponent. E suficient de rapida tehnica ta, stai suficient de bine pe picioare, esti eficient ? Aici exista mereu elementul surpriza, acel ceva care iti va pune la incercare toate lucrurile invatate, capacitatea de adaptare, aici te verifici cu adevarat.

Ei bine, daca ne gandim la pictura in general… vedem ca gasim doua tehnici de lucru care au cam aceleasi repere daca le privim din unghiul “educational”. Pictura in ulei am putea sa o asemuim cu kata: este rezultatul unei munci mai migaloase, dar in care poti reveni de multe ori pentru a trage tusa ideala, poti suprapune oricate straturi de culoare pentru a oferi privitorului forma “aproape perfecta” a gandului tau. Este o tehnica a picturii care iti permite numeroase reveniri si modificari, pana ajungi sa oferi exact ce iti doresti privitorului. Sunt multe picturi celebre in decursul istoriei artei, despre care sa stie ca au fost lucrate in ani de zile.
Acuarela in schimb, eu o asemuiesc kumite-ului. Apa si hartia iau locul adversarului de pe tatami. Tehnica acuarelei este foarte de simpla dar, totodata, una dintre cele mai grele de controlat. Fluiditatea extrema a apei si efectele de difuzie nu pot fi pe deplin controlate, intuitia, spontaneitatea si riscul luand locul controlului deplin (ca uneori in viata… :). Acuarela nu permite, asemenea tehnicii in tus, anumite stergeri sau reveniri. O anumita tusa gresit pusa, nu va mai putea fi scoasa si nici acoperita poate… In acest caz, ca si pe tatami, am putea spune ca “adversarul” tau te-a invins. Atunci iei alta hartie, si incepi o noua lupta, cu alt “adversar”. Hartia conduce cu 1-0 …:)

O pictura in ulei poate fi lesne copiata de un profesionist.
O acuarela cu infuziile si transparentele ei nu poate fi reprodusa.
Un kata bine studiat poate fi repetat aproape identic .
Un kumite nu seamana niciodata cu altul.

Curaj …de Andi

Curajul este, zic eu, o notiune ce defineste capacitatea de a actiona in sensul dorit de tine, in mod constient, in situatii in care sansele de reusita sunt defavorabile. In aceste momente hotararea, determinarea, concentrarea joaca un rol important. In cazul in care nu constientizezi ce ai de pierdut, sau daca nu ai nimic de pierdut, atunci nu prea poti vorbi despre curaj.

In karate iti testezi curajul deseori. Ai nevoie de el cand lupti pentru prima oara cu cineva mult mai pregatit… Ai nevoie de el cand lupti impotriva mai multor adversari… Ai nevoie cand intri in concurs cu altii mult mai bine cotati decat tine, sau cu unii pe care i-ai vazut ca sunt mai buni…
In GO se intampla de multe ori sa incerci sa-ti aperi zonele tale de influenta, fara a intra in lupta, Dar daca celalalt invadeaza “teritoriile” tale, trebuie sa ai curaj sa intri in lupta. Nu poti asista pasiv cum celalalt iti ia din “agoniseala”, ca ulterior sa te invinga. De multe ori jucand, cu handicap, cu un jucator mai puternic, inveti sa joci in mod curajos, adica mutarile corecte. Frica fata de forta lui superioara de joc te determina deseori sa dai inapoi, lasandu-l pe acesta sa castige din ce in ce mai mult teren. De multe ori in aceste situatii, ceea ce pentru un jucator mai slab inseamna o mutare “curajoasa”, pentru jucatorul puternic, este doar o mutare corecta.
Pana aici ar fi ok, dar ce ar putea insemna sa am curaj in … acuarela ? 🙂 Ei bine, sa stiti ca ai nevoie de curaj in momentul in care ai facut mai mult de jumatate din lucrare, si simti ca totul e grozav pana acum. Cu cat te apropii de final, iti este tot mai multa teama sa nu pui o linie, o pata cara sa dauneze intr-un mod iremediabil lucrarii. In mod cert frica aceasta o ai atunci cand esti constient de lucrarea ta, de calitatile si frumusetea ei. O tusa gresit pusa, poate distruge iremediabil lucrarea, si nu avem posibilitatea (ca la ulei sau tempera) sa corectam. Forta interioara si hotararea de a continua la fel de dezinvolt si gestual, stiind ca poti distruge in cateva secunde toata munca de pana atunci, presupune o doza de curaj.

O vorba din vechime, spune ca doar orbul si copilul pot merge linistiti pe marginea prapastiei…

Armonie… de Andi

Pentru multi dintre noi este un un scop catre care tindem de-a lungul intregii vietii. Implinirea noastra pe toate planurile importante ale vietii noastre este ceva pentru care ne straduim si luptam de multe ori.

In karate armonia apare deseori: in relatia dintre spectaculozitatea si totodata eficacitatea unui procedeu bine executat, apare in miscarile slefuite cu migala care tind spre perfectiune, dintr-un kata, in ritmul de relaxare-contractare al muschilor, in uniunea dintre minte si corp determinata de autocontrol, in combinatiile rapide dintre loviturile de mana si cele de picior… Uneori frumusetea si perfectiunea tehnicilor de karate duc cu gandul la un balet foarte dinamic.
In GO intregul joc devine, prin studiu, o armonie. Pietrele asezate isi comunica intentiile si “curg” intr-o inlantuire naturala, firesca. Partidele incep usor, prin tatonari, fiecare schitandu-si intentiile ca apoi complexitatea luptei sa creasca. Frumuseta si armonia formelor rezultate se intinde pe toata tabla intr-o lupta de o intensitate nebanuita.
Armonia cromatica este determinata de imbinarea culorilor intr-un mod care sa sustina lucrarea sau tema propusa intr-o acuarela. Se spune ca “nu exista culori urate, ci doar raporturi gresite”. Teme de lucru ca folosirea nuantelor pastelate, a culorilor complementare sau a nuantelor pamantului, a culorilor alaturate, sunt printre primele lucrari care ne pot invata cum sa imbinam in mod fericit mai multe nuante.

Comments (377)

rexAugust 16th, 2014 at 10:47 am

.

tnx for info!…

KennethAugust 17th, 2014 at 3:36 am

.

hello!!…

LewisAugust 18th, 2014 at 7:41 am

.

ñïñ!!…

ClydeAugust 19th, 2014 at 1:00 pm

< a href = "http://google.com/?p=79

tnx!!…

claudeAugust 19th, 2014 at 2:43 pm

.

good….

bruceAugust 22nd, 2014 at 2:19 pm

.

спасибо!!…

AndreAugust 22nd, 2014 at 3:38 pm

.

thanks!!…

davidAugust 22nd, 2014 at 10:35 pm

.

good info!!…

maxAugust 23rd, 2014 at 12:38 am

.

спс за инфу!!…

julioAugust 23rd, 2014 at 1:37 am

.

сэнкс за инфу….

alfredoAugust 23rd, 2014 at 6:28 am

.

спс за инфу….

ElmerAugust 23rd, 2014 at 10:06 am

.

good info….

AngelAugust 23rd, 2014 at 12:07 pm

.

спасибо за инфу!!…

paulAugust 23rd, 2014 at 1:31 pm

.

thank you….

JohnnyAugust 23rd, 2014 at 2:15 pm

.

hello….

NormanAugust 23rd, 2014 at 6:03 pm

.

tnx for info!…

adamAugust 23rd, 2014 at 6:08 pm

.

tnx for info!!…

ClaytonAugust 23rd, 2014 at 8:51 pm

.

tnx for info!…

CarlosAugust 23rd, 2014 at 9:46 pm

.

спс за инфу!!…

ShannonAugust 24th, 2014 at 1:25 am

.

спс за инфу!!…

donaldAugust 24th, 2014 at 2:00 am

.

tnx!!…

KentAugust 24th, 2014 at 2:38 am

.

thanks for information….

KyleAugust 24th, 2014 at 6:52 am

.

thanks for information!!…

billyAugust 24th, 2014 at 8:48 am

.

tnx for info….

kirkAugust 24th, 2014 at 9:38 am

.

tnx for info!!…

jimAugust 24th, 2014 at 1:02 pm

.

tnx for info….

kevinAugust 26th, 2014 at 9:53 am

.

good info!!…

EddieAugust 26th, 2014 at 10:47 am

.

спс!!…

EricAugust 26th, 2014 at 12:20 pm

.

спс!!…

ClarenceAugust 26th, 2014 at 5:13 pm

.

спс….

maxNovember 13th, 2014 at 7:11 pm

.

thanks for information….

ChesterNovember 16th, 2014 at 8:39 pm

.

ñýíêñ çà èíôó….

BryanNovember 17th, 2014 at 2:07 pm

.

good info!…

randallNovember 18th, 2014 at 2:16 am

.

thanks for information!!…

calvinNovember 18th, 2014 at 5:48 am

.

ñïñ!!…

kirkNovember 18th, 2014 at 5:55 am

.

ñïàñèáî çà èíôó….

eddieNovember 18th, 2014 at 6:32 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó….

IanNovember 19th, 2014 at 2:37 am

.

good!!…

BillNovember 19th, 2014 at 2:50 am

.

áëàãîäàðñòâóþ!!…

donaldNovember 19th, 2014 at 2:38 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó!!…

MichaelNovember 19th, 2014 at 8:10 pm

.

thank you!…

alvinNovember 19th, 2014 at 9:17 pm

.

hello!…

GilbertNovember 20th, 2014 at 12:38 am

.

tnx for info!…

RandyNovember 20th, 2014 at 2:42 am

.

áëàãîäàðñòâóþ!!…

WayneNovember 20th, 2014 at 11:49 am

.

áëàãîäàðþ….

CaseyNovember 20th, 2014 at 3:20 pm

.

thank you!…

leoNovember 20th, 2014 at 8:45 pm

.

hello….

rafaelNovember 21st, 2014 at 12:53 am

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

jimmieNovember 21st, 2014 at 1:18 am

.

ñïñ….

jesusNovember 21st, 2014 at 6:09 am

.

thanks for information….

stuartNovember 21st, 2014 at 10:36 am

.

good info….

MathewNovember 21st, 2014 at 11:57 am

.

thank you!…

MiguelNovember 21st, 2014 at 4:35 pm

.

áëàãîäàðåí!…

deanNovember 22nd, 2014 at 1:53 am

.

ñïñ çà èíôó!!…

EvanNovember 23rd, 2014 at 12:52 am

.

hello….

WillardNovember 23rd, 2014 at 10:51 am

.

ñïñ!!…

ToddNovember 23rd, 2014 at 12:10 pm

.

áëàãîäàðþ!!…

MarcusNovember 23rd, 2014 at 2:48 pm

.

thanks for information!…

clarenceNovember 23rd, 2014 at 4:37 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

haroldNovember 23rd, 2014 at 5:14 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

daveNovember 24th, 2014 at 1:29 am

.

tnx for info!!…

franciscoNovember 24th, 2014 at 8:32 am

.

tnx for info!…

RandyNovember 25th, 2014 at 5:39 am

.

ñïàñèáî çà èíôó!…

NicholasNovember 25th, 2014 at 6:18 am

.

ñïàñèáî çà èíôó!…

eduardoNovember 25th, 2014 at 1:33 pm

.

hello….

harveyNovember 25th, 2014 at 7:24 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó!…

robertNovember 26th, 2014 at 5:31 am

.

thanks!…

richardNovember 27th, 2014 at 1:52 am

.

thanks for information!!…

kurtNovember 27th, 2014 at 2:24 am

.

ñïñ!!…

stuartNovember 27th, 2014 at 8:34 am

.

ñïñ!…

shawnNovember 27th, 2014 at 3:30 pm

.

ñýíêñ çà èíôó….

stevenNovember 27th, 2014 at 10:02 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

StuartNovember 28th, 2014 at 3:48 am

.

áëàãîäàðåí!…

HarryNovember 28th, 2014 at 10:39 am

.

thanks for information….

shaneNovember 28th, 2014 at 10:57 am

.

hello….

DaveNovember 28th, 2014 at 12:19 pm

.

áëàãîäàðñòâóþ!!…

OscarNovember 28th, 2014 at 4:03 pm

.

thank you!…

JeffNovember 28th, 2014 at 9:17 pm

.

ñïàñèáî!…

RayNovember 29th, 2014 at 5:18 am

.

áëàãîäàðþ!!…

joshuaNovember 29th, 2014 at 8:19 am

.

tnx!…

claudeNovember 29th, 2014 at 8:49 am

.

ñïñ!!…

EverettNovember 29th, 2014 at 10:54 am

.

ñïàñèáî çà èíôó!!…

PaulNovember 29th, 2014 at 12:42 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó!!…

EugeneNovember 29th, 2014 at 2:50 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó!…

derrickNovember 29th, 2014 at 3:04 pm

.

ñïñ!…

jamesNovember 30th, 2014 at 3:07 am

.

tnx for info!…

TracyNovember 30th, 2014 at 10:03 am

.

áëàãîäàðñòâóþ….

VernonNovember 30th, 2014 at 11:07 am

.

ñýíêñ çà èíôó!…

AlexanderNovember 30th, 2014 at 5:58 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó!!…

RaymondDecember 1st, 2014 at 12:06 am

.

ñïñ çà èíôó….

DeanDecember 1st, 2014 at 3:13 am

.

tnx for info….

JorgeDecember 1st, 2014 at 8:43 am

.

hello….

MattDecember 1st, 2014 at 10:22 am

.

áëàãîäàðþ!!…

kellyDecember 1st, 2014 at 1:23 pm

.

good….

JeffDecember 1st, 2014 at 5:55 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

WayneDecember 2nd, 2014 at 12:02 am

.

ñïñ çà èíôó….

ChristopherDecember 4th, 2014 at 5:42 am

.

good!!…

ricardoDecember 4th, 2014 at 5:12 pm

.

thanks….

joshuaDecember 5th, 2014 at 12:02 am

.

good….

robertoDecember 5th, 2014 at 1:52 am

.

ñïñ!…

JackieDecember 5th, 2014 at 2:24 am

.

thanks….

AllanDecember 5th, 2014 at 2:58 am

.

ñïñ!…

OrlandoDecember 5th, 2014 at 8:34 pm

.

hello!!…

MiguelDecember 6th, 2014 at 4:47 pm

.

thank you!!…

CharlesDecember 6th, 2014 at 6:33 pm

.

áëàãîäàðþ!!…

howardDecember 6th, 2014 at 8:39 pm

.

ñïñ….

DerekDecember 8th, 2014 at 1:11 pm

.

tnx for info!!…

HubertDecember 8th, 2014 at 1:42 pm

.

ñïñ!!…

EugeneDecember 8th, 2014 at 3:30 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!…

JimmyDecember 8th, 2014 at 11:39 pm

.

hello!!…

HermanDecember 9th, 2014 at 12:08 pm

.

ñïñ çà èíôó!…

rickyDecember 9th, 2014 at 1:57 pm

.

thanks for information!…

enriqueDecember 10th, 2014 at 7:14 am

.

áëàãîäàðåí!…

mauriceDecember 10th, 2014 at 8:20 am

.

ñïñ!!…

coryDecember 11th, 2014 at 1:13 am

.

áëàãîäàðåí….

SeanDecember 11th, 2014 at 2:24 am

.

ñïàñèáî çà èíôó!…

MauriceDecember 11th, 2014 at 4:46 am

.

áëàãîäàðþ!!…

franklinDecember 11th, 2014 at 5:19 am

.

ñïñ….

LynnDecember 11th, 2014 at 5:51 am

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

GlennDecember 11th, 2014 at 7:41 am

.

tnx!!…

DeanDecember 11th, 2014 at 3:58 pm

.

áëàãîäàðñòâóþ!!…

OliverDecember 11th, 2014 at 5:10 pm

.

good….

manuelDecember 11th, 2014 at 8:19 pm

.

ñïñ!!…

richardDecember 12th, 2014 at 6:19 am

.

tnx for info!…

HarryDecember 12th, 2014 at 7:15 am

.

ñïàñèáî çà èíôó!…

perryDecember 12th, 2014 at 7:54 am

.

tnx!!…

ShaneDecember 12th, 2014 at 12:52 pm

.

thank you!!…

DennisDecember 12th, 2014 at 5:34 pm

.

good!!…

GeneDecember 13th, 2014 at 11:24 am

.

good info!…

dougDecember 13th, 2014 at 4:14 pm

.

ñïàñèáî….

melvinDecember 13th, 2014 at 4:44 pm

.

áëàãîäàðåí!…

cliffordDecember 13th, 2014 at 5:13 pm

.

ñïàñèáî!!…

samDecember 14th, 2014 at 9:46 pm

.

tnx for info!!…

joelDecember 15th, 2014 at 8:18 am

.

áëàãîäàðåí….

mattDecember 15th, 2014 at 10:04 am

.

thanks!…

hubertDecember 15th, 2014 at 12:41 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

HomerDecember 15th, 2014 at 1:15 pm

.

tnx for info!…

claytonDecember 16th, 2014 at 12:35 am

.

ñïàñèáî çà èíôó!!…

evanDecember 16th, 2014 at 6:10 am

.

áëàãîäàðñòâóþ….

marshallDecember 16th, 2014 at 6:50 pm

.

tnx for info….

marvinDecember 17th, 2014 at 4:54 am

.

ñïñ….

VincentDecember 18th, 2014 at 1:06 am

.

tnx!…

ernestDecember 18th, 2014 at 6:09 am

.

tnx for info!!…

DonDecember 18th, 2014 at 1:10 pm

.

ñïñ….

carlosDecember 18th, 2014 at 11:39 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

lukeDecember 19th, 2014 at 2:06 am

.

ñïñ!…

mathewDecember 19th, 2014 at 2:57 am

.

ñïàñèáî çà èíôó….

DustinDecember 19th, 2014 at 3:32 am

.

ñïàñèáî çà èíôó….

IsaacDecember 19th, 2014 at 4:08 am

.

ñïàñèáî çà èíôó!…

tylerDecember 19th, 2014 at 6:28 am

.

good!!…

TyroneDecember 19th, 2014 at 12:30 pm

.

ñýíêñ çà èíôó….

rubenDecember 19th, 2014 at 3:38 pm

.

áëàãîäàðþ!!…

WayneDecember 19th, 2014 at 9:38 pm

.

tnx….

ReneDecember 19th, 2014 at 10:15 pm

.

thank you!!…

IanDecember 20th, 2014 at 8:07 pm

.

tnx for info!!…

RonaldDecember 20th, 2014 at 8:39 pm

.

áëàãîäàðþ!!…

BryanDecember 20th, 2014 at 10:02 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó!…

peterDecember 20th, 2014 at 10:37 pm

.

good info!!…

TylerDecember 20th, 2014 at 11:10 pm

.

tnx for info….

clarenceDecember 20th, 2014 at 11:20 pm

.

thank you….

LeroyDecember 21st, 2014 at 12:24 am

.

ñïàñèáî çà èíôó….

leoDecember 21st, 2014 at 12:58 am

.

áëàãîäàðåí….

WillieDecember 21st, 2014 at 2:23 am

.

thank you!…

FrederickDecember 21st, 2014 at 6:45 am

.

ñïàñèáî çà èíôó!!…

deanDecember 21st, 2014 at 12:00 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

marvinDecember 21st, 2014 at 2:57 pm

.

tnx for info!!…

eugeneDecember 21st, 2014 at 7:52 pm

.

áëàãîäàðåí!!…

jaredDecember 21st, 2014 at 10:41 pm

.

áëàãîäàðåí!!…

RexDecember 22nd, 2014 at 3:01 am

.

ñïàñèáî!!…

FranklinDecember 22nd, 2014 at 3:36 am

.

ñýíêñ çà èíôó!…

orlandoDecember 22nd, 2014 at 5:55 am

.

good info!!…

terrenceDecember 22nd, 2014 at 8:35 pm

.

thanks for information!…

carlosDecember 23rd, 2014 at 9:24 am

.

thanks for information!!…

ChristopherDecember 23rd, 2014 at 10:26 am

.

ñïñ!…

warrenDecember 23rd, 2014 at 11:12 am

.

hello….

victorDecember 23rd, 2014 at 12:58 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

FredrickDecember 24th, 2014 at 8:45 am

.

ñïàñèáî!…

EugeneDecember 24th, 2014 at 12:14 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó!…

adamDecember 24th, 2014 at 1:21 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó….

JessieDecember 24th, 2014 at 8:40 pm

.

ñïàñèáî!…

ivanDecember 24th, 2014 at 9:12 pm

.

ñïñ!…

TerranceDecember 25th, 2014 at 12:49 am

.

ñïàñèáî çà èíôó….

JulioDecember 25th, 2014 at 4:02 am

.

áëàãîäàðåí….

jonDecember 25th, 2014 at 7:14 am

.

ñïàñèáî çà èíôó….

AaronDecember 25th, 2014 at 10:31 am

.

ñïàñèáî çà èíôó!!…

andyDecember 25th, 2014 at 11:24 am

.

ñïñ!…

MauriceDecember 25th, 2014 at 11:48 am

.

ñïàñèáî….

LukeDecember 25th, 2014 at 3:00 pm

.

ñýíêñ çà èíôó….

HerbertDecember 25th, 2014 at 3:49 pm

.

good!!…

trevorDecember 25th, 2014 at 5:04 pm

.

tnx for info!…

JustinDecember 25th, 2014 at 5:36 pm

.

thanks!…

MarcusDecember 25th, 2014 at 6:07 pm

.

tnx….

arnoldDecember 25th, 2014 at 6:40 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó….

gabrielDecember 25th, 2014 at 11:25 pm

.

ñïñ çà èíôó!!…

RobertDecember 26th, 2014 at 6:01 am

.

tnx!…

kentDecember 26th, 2014 at 6:49 am

.

thanks!…

maxDecember 26th, 2014 at 12:26 pm

.

thank you!!…

RobertJanuary 14th, 2015 at 6:32 am

.

áëàãîäàðåí!!…

DaveJanuary 14th, 2015 at 7:40 am

.

thank you….

peterJanuary 14th, 2015 at 8:10 am

.

áëàãîäàðåí!…

homerJanuary 14th, 2015 at 8:38 am

.

tnx for info!!…

KentJanuary 14th, 2015 at 11:20 am

.

ñýíêñ çà èíôó….

JerryJanuary 14th, 2015 at 11:51 am

.

ñïñ çà èíôó!!…

alejandroJanuary 14th, 2015 at 2:22 pm

.

ñïñ….

billJanuary 14th, 2015 at 4:13 pm

.

thanks for information!…

guyJanuary 14th, 2015 at 4:56 pm

.

ñïñ….

ChristianJanuary 14th, 2015 at 10:24 pm

.

tnx!!…

vincentJanuary 15th, 2015 at 12:07 am

.

ñýíêñ çà èíôó….

MichealJanuary 15th, 2015 at 11:18 am

.

ñïñ….

CurtisJanuary 15th, 2015 at 12:58 pm

.

ñïàñèáî!…

charlesJanuary 15th, 2015 at 2:13 pm

.

ñýíêñ çà èíôó….

TerrenceJanuary 15th, 2015 at 2:38 pm

.

good….

AlexanderJanuary 15th, 2015 at 7:14 pm

.

áëàãîäàðåí!!…

ralphJanuary 15th, 2015 at 10:59 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó….

PerryJanuary 15th, 2015 at 11:32 pm

.

áëàãîäàðþ….

RickJanuary 16th, 2015 at 12:03 am

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

RubenJanuary 16th, 2015 at 12:34 am

.

áëàãîäàðþ….

carlosJanuary 16th, 2015 at 2:57 am

.

ñïàñèáî çà èíôó!…

martinJanuary 16th, 2015 at 10:55 am

.

tnx for info….

LeeJanuary 16th, 2015 at 1:25 pm

.

ñïñ!!…

GerardJanuary 16th, 2015 at 3:34 pm

.

good!…

MathewJanuary 16th, 2015 at 6:33 pm

.

ñïñ….

keithJanuary 16th, 2015 at 7:36 pm

.

ñïñ….

BradJanuary 16th, 2015 at 11:33 pm

.

good….

rexJanuary 17th, 2015 at 9:28 am

.

thanks!…

WalterJanuary 17th, 2015 at 10:10 am

.

ñïàñèáî çà èíôó!!…

mitchellJanuary 17th, 2015 at 3:07 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

FranciscoJanuary 17th, 2015 at 4:08 pm

.

ñïñ çà èíôó!!…

SidneyJanuary 17th, 2015 at 9:16 pm

.

tnx….

louisJanuary 18th, 2015 at 11:41 pm

.

thanks for information….

RafaelJanuary 19th, 2015 at 11:14 am

.

good info!…

MelvinJanuary 19th, 2015 at 11:46 am

.

thanks….

oscarJanuary 19th, 2015 at 12:19 pm

.

thanks!…

dennisJanuary 19th, 2015 at 12:51 pm

.

tnx!!…

WadeJanuary 19th, 2015 at 4:07 pm

.

ñïñ çà èíôó….

RexJanuary 19th, 2015 at 8:07 pm

.

thank you….

steveJanuary 19th, 2015 at 9:09 pm

.

thanks for information!!…

clintonJanuary 20th, 2015 at 4:23 am

.

good….

CraigJanuary 20th, 2015 at 10:57 am

.

ñïàñèáî çà èíôó!!…

EarlJanuary 20th, 2015 at 11:28 am

.

ñïñ çà èíôó….

armandoJanuary 20th, 2015 at 12:12 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó!!…

JesusJanuary 20th, 2015 at 1:01 pm

.

tnx for info!!…

walterJanuary 20th, 2015 at 3:16 pm

.

ñïñ!!…

arnoldJanuary 20th, 2015 at 8:36 pm

.

tnx….

BillJanuary 21st, 2015 at 12:35 am

.

thanks!…

mathewJanuary 21st, 2015 at 1:07 am

.

tnx for info!!…

RandallJanuary 21st, 2015 at 1:39 am

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

FelixJanuary 21st, 2015 at 6:40 am

.

good….

harveyJanuary 22nd, 2015 at 11:35 am

.

hello….

HarveyJanuary 22nd, 2015 at 12:04 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!…

RoyJanuary 22nd, 2015 at 12:13 pm

.

áëàãîäàðåí!!…

MatthewJanuary 22nd, 2015 at 1:00 pm

.

ñïñ….

orlandoJanuary 22nd, 2015 at 1:28 pm

.

thank you!…

glennJanuary 22nd, 2015 at 1:58 pm

.

ñïñ!!…

FrederickJanuary 22nd, 2015 at 2:30 pm

.

ñïñ….

TravisJanuary 22nd, 2015 at 3:00 pm

.

ñïñ çà èíôó….

NickJanuary 22nd, 2015 at 3:31 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó!…

VernonJanuary 22nd, 2015 at 7:44 pm

.

good info!…

RonaldJanuary 23rd, 2015 at 3:08 am

.

good info….

HerbertJanuary 23rd, 2015 at 3:28 am

.

ñïñ!…

louisJanuary 23rd, 2015 at 12:38 pm

.

áëàãîäàðåí….

RobertJanuary 23rd, 2015 at 11:57 pm

.

tnx for info!!…

FrankJanuary 24th, 2015 at 12:31 am

.

ñýíêñ çà èíôó….

JorgeJanuary 25th, 2015 at 12:08 am

.

ñïñ çà èíôó!!…

gabrielJanuary 25th, 2015 at 9:55 am

.

tnx for info!!…

StuartJanuary 25th, 2015 at 8:51 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

FredrickJanuary 26th, 2015 at 12:48 am

.

thanks for information….

AlexJanuary 26th, 2015 at 5:29 am

.

ñïñ çà èíôó!!…

TonyJanuary 26th, 2015 at 8:29 am

.

ñïñ!!…

louisJanuary 26th, 2015 at 10:43 am

.

hello….

floydJanuary 26th, 2015 at 7:30 pm

.

ñýíêñ çà èíôó….

normanJanuary 27th, 2015 at 4:51 am

.

tnx!!…

CoreyJanuary 27th, 2015 at 5:22 am

.

ñïàñèáî çà èíôó!!…

WalterJanuary 27th, 2015 at 7:49 am

.

ñïñ çà èíôó….

DarylJanuary 28th, 2015 at 3:41 am

.

áëàãîäàðþ!!…

eddieJanuary 28th, 2015 at 10:26 am

.

thanks for information….

jeffJanuary 28th, 2015 at 12:29 pm

.

thanks!…

JonJanuary 28th, 2015 at 11:07 pm

.

ñïñ!!…

johnnieJanuary 29th, 2015 at 5:19 am

.

tnx for info!!…

GregoryJanuary 29th, 2015 at 2:30 pm

.

áëàãîäàðñòâóþ!…

kirkJanuary 30th, 2015 at 2:55 am

.

thank you!!…

leonJanuary 30th, 2015 at 3:29 am

.

áëàãîäàðåí!!…

terrenceJanuary 30th, 2015 at 10:09 am

.

ñïñ!…

claytonJanuary 30th, 2015 at 11:52 am

.

thank you!!…

rickJanuary 31st, 2015 at 11:35 am

.

tnx for info!…

NicholasJanuary 31st, 2015 at 12:04 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

ramonJanuary 31st, 2015 at 1:00 pm

.

áëàãîäàðåí….

lewisJanuary 31st, 2015 at 2:50 pm

.

ñïñ çà èíôó….

LawrenceJanuary 31st, 2015 at 3:26 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó!!…

LeslieJanuary 31st, 2015 at 5:35 pm

.

ñïñ….

shannonFebruary 1st, 2015 at 5:36 am

.

tnx….

tonyFebruary 1st, 2015 at 7:10 am

.

ñïñ!!…

CoryFebruary 1st, 2015 at 7:43 am

.

good info….

jeremyFebruary 1st, 2015 at 8:13 am

.

ñïàñèáî!!…

tylerFebruary 1st, 2015 at 12:30 pm

.

ñïñ çà èíôó!…

EdwardFebruary 1st, 2015 at 4:20 pm

.

thanks for information!!…

NathanFebruary 1st, 2015 at 4:54 pm

.

tnx for info….

KennethFebruary 1st, 2015 at 5:17 pm

.

thank you!…

tomFebruary 1st, 2015 at 8:14 pm

.

ñïñ çà èíôó!…

LarryFebruary 1st, 2015 at 8:29 pm

.

ñïñ….

ReginaldFebruary 2nd, 2015 at 12:31 am

.

ñýíêñ çà èíôó….

GuyFebruary 2nd, 2015 at 6:40 am

.

thanks for information!…

FrancisFebruary 2nd, 2015 at 11:07 am

.

ñïñ!!…

rossFebruary 2nd, 2015 at 3:03 pm

.

thanks for information!!…

ianFebruary 2nd, 2015 at 3:39 pm

.

tnx for info!!…

SethFebruary 2nd, 2015 at 6:09 pm

.

áëàãîäàðåí!…

ianFebruary 2nd, 2015 at 10:17 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

RonnieFebruary 3rd, 2015 at 3:08 am

.

ñýíêñ çà èíôó….

alfonsoFebruary 3rd, 2015 at 7:37 am

.

ñýíêñ çà èíôó!…

AlfredoFebruary 3rd, 2015 at 11:26 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó!!…

luisFebruary 4th, 2015 at 4:43 am

.

good info!…

jorgeFebruary 4th, 2015 at 3:27 pm

.

thanks!!…

dwayneFebruary 4th, 2015 at 4:53 pm

.

hello….

MarvinFebruary 4th, 2015 at 7:14 pm

.

ñïñ!…

ByronFebruary 4th, 2015 at 7:50 pm

.

hello!…

BobbyFebruary 4th, 2015 at 8:24 pm

.

thanks for information….

terranceFebruary 5th, 2015 at 1:20 am

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

randyFebruary 5th, 2015 at 1:50 am

.

ñïñ çà èíôó!!…

GregoryFebruary 5th, 2015 at 2:23 am

.

ñïàñèáî çà èíôó!!…

JonathanFebruary 5th, 2015 at 2:53 am

.

hello….

geneFebruary 5th, 2015 at 5:43 am

.

áëàãîäàðåí!…

craigFebruary 5th, 2015 at 9:22 am

.

ñïñ….

daleFebruary 5th, 2015 at 9:54 am

.

tnx….

CameronFebruary 5th, 2015 at 10:21 am

.

tnx for info….

HarveyFebruary 6th, 2015 at 1:17 am

.

good info!…

AdrianFebruary 6th, 2015 at 6:36 am

.

ñýíêñ çà èíôó….

AlfonsoFebruary 6th, 2015 at 7:51 am

.

good!…

PhilipFebruary 6th, 2015 at 8:23 am

.

tnx!!…

gregoryFebruary 6th, 2015 at 8:53 am

.

good info!…

LeroyFebruary 6th, 2015 at 9:25 am

.

ñïàñèáî….

deanFebruary 6th, 2015 at 9:56 am

.

ñýíêñ çà èíôó!…

PerryFebruary 6th, 2015 at 10:27 am

.

ñïàñèáî!…

freddieFebruary 6th, 2015 at 10:58 am

.

ñïàñèáî!…

LynnFebruary 6th, 2015 at 11:05 am

.

ñïñ!!…

BrianFebruary 6th, 2015 at 1:32 pm

.

ñïñ çà èíôó!!…

tylerFebruary 6th, 2015 at 3:09 pm

.

ñïàñèáî!…

WallaceFebruary 6th, 2015 at 4:52 pm

.

ñïñ çà èíôó!!…

DarylFebruary 6th, 2015 at 11:26 pm

.

áëàãîäàðåí!!…

raymondFebruary 7th, 2015 at 2:12 am

.

ñýíêñ çà èíôó!…

MattFebruary 7th, 2015 at 2:43 am

.

ñïñ….

WillardFebruary 7th, 2015 at 4:05 am

.

ñïàñèáî çà èíôó!…

lukeFebruary 7th, 2015 at 4:44 am

.

ñïñ!…

maxFebruary 7th, 2015 at 5:16 am

.

thank you!…

terranceFebruary 7th, 2015 at 5:48 am

.

ñïñ!!…

JoelFebruary 7th, 2015 at 6:19 am

.

ñïàñèáî çà èíôó!!…

JuanFebruary 7th, 2015 at 2:51 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!…

AlexanderFebruary 7th, 2015 at 3:23 pm

.

ñïñ çà èíôó!!…

DwightFebruary 7th, 2015 at 7:42 pm

.

ñïàñèáî!…

IanFebruary 7th, 2015 at 8:45 pm

.

ñïñ!!…

TyroneFebruary 7th, 2015 at 10:14 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

JamesFebruary 8th, 2015 at 3:38 am

.

tnx for info!…

danFebruary 8th, 2015 at 6:38 am

.

ñïñ!…

RobertFebruary 8th, 2015 at 8:05 am

.

áëàãîäàðñòâóþ….

charlieFebruary 8th, 2015 at 8:38 am

.

ñïñ!…

travisFebruary 9th, 2015 at 2:17 am

.

tnx….

thomasFebruary 9th, 2015 at 4:30 am

.

thanks!!…

wendellFebruary 9th, 2015 at 9:21 pm

.

áëàãîäàðñòâóþ!…

JoeyFebruary 9th, 2015 at 10:04 pm

.

ñïàñèáî!…

GeraldFebruary 9th, 2015 at 11:25 pm

.

thanks for information!!…

isaacFebruary 10th, 2015 at 3:50 am

.

good!!…

edwardFebruary 10th, 2015 at 2:29 pm

.

ñïàñèáî!!…

fredFebruary 10th, 2015 at 5:32 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó!…

jeffreyFebruary 10th, 2015 at 7:25 pm

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

ScottFebruary 11th, 2015 at 8:36 am

.

tnx….

lutherFebruary 12th, 2015 at 1:49 am

.

good info….

ArmandoFebruary 12th, 2015 at 7:32 am

.

áëàãîäàðåí!…

TedFebruary 12th, 2015 at 5:33 pm

.

ñïñ!!…

morrisFebruary 12th, 2015 at 6:11 pm

.

áëàãîäàðåí….

RalphFebruary 13th, 2015 at 5:04 am

.

hello….

shawnFebruary 13th, 2015 at 5:40 am

.

ñïñ!!…

CliffordFebruary 13th, 2015 at 6:47 am

.

ñýíêñ çà èíôó!!…

MichealFebruary 13th, 2015 at 1:08 pm

.

ñïàñèáî çà èíôó!!…

TommyFebruary 13th, 2015 at 1:42 pm

.

ñïñ çà èíôó….

HomerFebruary 13th, 2015 at 5:35 pm

.

áëàãîäàðåí….

lynnFebruary 13th, 2015 at 9:55 pm

.

áëàãîäàðþ….

alfonsoFebruary 14th, 2015 at 2:48 am

.

tnx for info!!…

nathanielFebruary 14th, 2015 at 4:21 am

.

good….

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.