karate-do

“… arta de a lupta”

Arte martiale – karate-do

Iulian executand Tobi-ura-mawashi-geri (Keoke 1988)

Karate-ul, o arta martiala pe care dinamica societatii moderne a transformat-o si intr-un sport spectaculos, ne ofera metode complexe de dezvoltare personala. Computerul are tendinta de a ne face sa neglijam importanta activitatii fizice, copiii devinind si ei tributari acestei atractii. Orele de educatie fizica din scoli s-au micsorat, iar tentatiile cotidiene tind sa-i tina deoparte de “miscare”. Prin modulul de karate se urmareste in primul rand dezvoltarea unor calitati de ordin fizic, deprinderea unor tehnici si procedee care sa ofere copiilor posibilitatea cunoasterii limitelor propriului corp, a posibilitatilor lui de manifestare si control.

Iulian cu Yoko-tobi-geri (Zanoaga1987)

Karate pastreaza printre altele respectul, seriozitatea si disciplina stravechii arte de lupta. Putini stiu de cata rabdare si vointa este nevoie pentru a ajunge sa ai o flexibilitate maxima si un corp antrenat. Viteza si agilitatea sunt  importante in practica artelor martiale, fiind dezvoltate si imbunatatite constant. Tactica si strategia in lupta te determina sa gandesti rapid si eficient, sa te coordonezi si sa reactionezi intr-un timp real. Coordonarea spectaculoasa si eficienta membrelor, capacitatea de a-ti insusi tehnici de maini si de picioare sau procedee complexe, sunt descoperiri pe care altii nu le fac o viata intreaga, minunandu-se doar in fata televizorului….

Navodari 2001- Tiberiu si Iulian in cantonament

Confruntarea cu “adversarul” il invata pe copil sa constientizeze faptul ca cel mai bine pregatit castiga, iar realismul luptei il obliga sa se concentreze, sa-si doreasca sa fie invingator, sa poata sa depaseasca un obstacol, si, in primul rand, propriile sale limite.

De ce sa practice copiii karate?

– karate se adreseaza tuturor, principiile sale sunt accesibile, putandu-se aborda, in timp, sub mai multe aspecte: sport de performanta, arta martiala, filosofie de viata.

– asigura o mai buna integrare a copilului in viata de grup, adaptarea la cerintele din ce in ce mai solicitante ale vietii cotidiene, o mai buna atentie si concentrare la problemele cu care se confrunta, precum si eliminarea stress-ului acumulat;

– karate dezvolta, datorita principiilor sale filozofice, relatii bazate pe comunicare si respect

– practicat constant, ajuta la cunoasterea propriilor limite si depasirea lor printr-un exercitiu continuu, ducand astfel, in timp, la autocunoastere si cresterea increderii in propriile forte;

– karate practicat ca exercitiu-joc de lupta pregateste psihic copiii pentru a face fata sau a evita diversele agresiuni fizice ce pot surveni in viata cotidiana

– karate are in esenta lui principii de viata si morale pozitive. Acestea nu converg spre violenta, asa cum multi cred, ci spre autocontrolul si atocunoasterea prin confruntare.

Karate-ul dezvolta: concentrarea, vointa, determinarea, spiritul de lupta… iar pe plan fizic, viteza, forta, rezistenta, anduranta, mobilitatea, flexibilitatea, atentia distributiva, coordonarea.

Fotografii de la cursul de karate:

Asta doar in caz de nevoie…:)

Mai am ceva pana la spagat…

Si suntem abia la incalzire…

picioarele astea nu vor sa faca niciodata ce trebuie 🙂

cu bratele parca e mai bine…

flexibilitatea: o piatra de incercare pentru majoritatea